Skip to content

Ammattilaistapahtuma
Autokorjaamo
9.–10.11.2018
Messukeskus Helsinki

Ota uusi Demoalue haltuun suosikkitubettaja Lakon opastuksella!

Katso tapahtuman koko ohjelma

Demoalue

Demoalue esittelee autoilun maailmaan liittyviä mielenkiintoisia projekteja robottiautosta virtuaaliseen oppimisympäristöön. Suosittu tv:stäkin tuttu tubettaja Lakko saapuu perjantaina Autokorjaamotapahtumaan. Lakon kierros alkaa uudelta Demoalueelta, hallista 3. Demoalueen tuottaa SATL.

Demoalueella mukana vuoden 2018 tapahtumassa:

 Marilyn – Suomen ensimmäinen RobottiAuto liikenteessä

Hervannassa luoto, teknologian tutkimuskeskus VTT:n kehittämä robottiauto Marilyn kuulee, näkee ja aistii. Auton äly on kotimaista työtä. Robottiautossa on laserskannerit ja tutka, jotka muodostavat auton kaukonäön (> 70 m). Lisäksi autossa on lämpökamera ihmisten ja eläinten havainnointiin sekä stereokamera ja tutka lähialueen tarkkailuun. Auton intertiayksikkö ja korjattu-GPS on tarkoitettu auton kineettisien parametrien ja paikan mittaamiseen.

Marilyn kykenee seuraamaan ohjelmoitua reittiä ja välttämään yllättäviin esteisiin törmäämistä ilman kuljettajan apua, jos kaistaviivat tai tien reunat näkyvät. Autossa on myös kokeiltu ihmissilmää paremmin sumuisissa ja jopa lumisissa olosuhteissa näkevää lidar-tekniikkaa. Viimeisimpänä Marilyn on opetellut automaattista parkkeerausta, josta on päässyt nauttimaan myös rajattu testijoukko.

Formula Student

Suomalaista insinööriosaamista esitellään Formula Student -osastolla, jossa on kolme opiskelijoiden Formula Student -kilpailuun suunnittelemaa kilpa-autoa. Kilpailuihin osallistuvat Suomesta Metropolia-Motorsport, Tampere UAS Motorsport ja Formula Student Oulu ry. Joukkueet esittelevät viimeisimmät kilpurinsa ja opiskelijat ovat itse kertomassa Formula Student -auton suunnittelu-, valmistus- ja ajokilpailusta.

Riveria esittelee – VirtualAutoedU

VirtualAutoedU on uusinta VR-tekniikkaa hyödyntävä virtuaalinen oppimisympäristö, jossa autonasentajaopiskelijat oppivat alan perusteorian, osien ja osa-alueiden rakenteen, tarkoituksen ja toiminnan sekä pääsevät tekemään ensimmäiset työsuoritteet turvallisessa virtuaalisessa ympäristössä.

Kun työsuorite onnistuu virtuaalisesti, pääsee opiskelija suorittamaan sitä konkreettisesti oikeaan autoon, jossa vielä hierotaan työturvallisuus ja ergonomia kohdilleen VirtualAutoedU:n neuvojen mukaan. Tule katsomaan ja kokeilemaan millaista autoalan opiskelu voi olla hauskimmillaan!

Nuuskija-auto

Nuuskija on Metropolian autolaboratoriossa rakennettu liikkuva autolaboratorio. Nuuskija mittaa tien päällä tapahtuvia päästöjä ja niiden leviämistä ympäristöön.

Nuuskija on tehnyt jo vuosia eri olosuhteissa mittauksia ja erityisesti kaupunki-ilman laadusta ja siihen vaikuttavista pienhiukkas- ja pölypäästöistä on saatu hyvin mielenkiintoista tietoa. Auton mittalaitteet kehittyvät koko ajan ja nyt esillä on viimeisin versio erityisestä ajoneuvosta.

Rally cross -sähköauto

Turun Ammattikorkeakoulun ja yhteistyökumppaneiden monialainen yhteistyöprojektin eRallycrossin tarkoituksena on konkretisoida keskeisimmät osaamis- ja tutkimustarpeet. Auto toimii myös oppimis- ja tutkimusalustana muun muassa muotoilun, markkinoinnin, ajodynamiikan ja elektroniikan saralla ja jossa samalla pyritään tuottamaan ammattitaitoa, joka mahdollistaa työelämän innovaatioprosesseihin osallistumisen.

Turku AMK:n opiskelijat suunnittelevat, luovat ja rakentavat aihiosta täysiverisen rallycross-auton, jonka voimanlähteenä toimii sähkömoottori. Rallycross-sähköauton rakentaminen on haastava tehtävä ja työtä riittää mm. tuotesuunnittelussa, energiatehokkuudessa, mallinnuksessa, akku¬teknologiassa. Tuotetiedon hallintaan kiinnitetään erityistä huomiota. Komponenttien tuottamisessa voidaan hyödyntää myös 3D-tulostusta.

SICK Oy ja anturiteknologia

Anturitekniikalla on kasvava merkitys autoteollisuudessa. Tule katsomaan ja kyselemään SICKin asiantuntijoilta lisää, mihin suuntaan anturiteknologia on menossa.

SICK Oy on 1991 perustettu saksalaisen SICK AG:n 100%:sti omistama tytäryhtiö. Konsernissa henkilökuntaa on yli 9000 ja Suomessa 36 ja kaikki toimivat asiakaspalvelussa. Tuotemyynnin lisäksi Sick tarjoaa ammattitaitoista sovellusosaamista sekä koulutus- ja huoltopalveluita.

Laaja tuotevalikoima mahdollistaa erilaiset, asiakkaan tarpeen mukaiset ratkaisut. Syvä toimialatuntemus helpottaa kommunikointia ja oikeiden ratkaisujen löytymistä niin teollisuus- ja logistiikan automaatiossa kuin myös prosessiautomaatiossa. SICKin antureita käytetään monipuolisesti myös erilaisissa ajoneuvosovelluksissa.

Aalto ja Smart Mobility

Aalto-yliopiston Smart Mobility –tutkimusteema haastaa tunnistamaan ja kehittämään liikkumiseen sekä siihen liittyvään ajankäyttöön liittyviä malleja ja tekniikkaa.

Miten vastaat kysymyksiin: Kuka saa rahastaa aikasi, kun et olekaan kahlittu ohjauspyörään? Onko älykästä liikkumista olla liikkumatta ollenkaan ja pitää ”skype-kokous”? Mitä on turvallisuus tai mikä on kestävää ympäristön kannalta?

Tarjolla myös tietoa opiskelusta Aalto-yliopistossa ja yrittäjyysyhteisöstä. Muun muassa Euroopan johtava startup-tapahtuma Slush on syntynyt Aallon opiskelijayhteisössä.