Sähköautojen korjauksen oppisopimuskoulutuksessa on ideaa

Autokorjaamoalalla on yhä meneillään muutos, kun hybridien ja sähköajoneuvojen määrä kasvaa nopeasti. Tämä asettaa uusia vaatimuksia niin korjaamon kalustolle kuin alan ammattilaisillekin. Moni yrittäjä pohtiikin nyt, mistä löytää sähköajoneuvoihin perehtynyttä henkilökuntaa.
Hybridi- ja sähköajoneuvojen korjaus vaatii erityistä osaamista ja ajantasaista tietoa, joita ei perinteisissä ajoneuvokoulutuksissa ole aiemmin käsitelty. Nykyään aiheisiin on kuitenkin mahdollista perehtyä esimerkiksi alalla toimivien yritysten ja aikuiskoulutuskeskusten yhteistyössä tarjoamilla hybridi- ja sähköajoneuvojen oppisopimuskoulutuksilla.
Koulutusta käytännön työelämän tarpeisiin
Hybridi- ja sähköajoneuvojen koulutus on suunniteltu erityisesti korjaamoyrittäjille ja heidän työntekijöilleen, jotka haluavat kehittää osaamistaan sähköajoneuvojen parissa. Oppisopimuskoulutus mahdollistaa opiskelun työn ohessa, omassa korjaamoympäristössä ja antaa konkreettisia valmiuksia, joita tarvitaan hybridi- ja sähköautojen huolloissa ja korjauksissa.
Oppisopimuskoulutuksessa jokaiselle opiskelijalle tehdään henkilökohtainen opetussuunnitelma, joka koostuu usein kahdesta erillisestä osatutkinnosta. Tämä joustavuus varmistaa, että opiskelijat voivat keskittyä juuri niihin osa-alueisiin, jotka ovat heidän työssään tarpeellisia.
Teoriaa, käytäntöä ja tukea korjaamolle
Opiskelijoille järjestetään lähiopetuspäiviä, joiden lisäksi koulutukseen kuuluu runsaasti itsenäistä oppimista ja näyttötöitä omalla työpaikalla. Joustava järjestely varmistaa, että opiskelija voi syventää osaamistaan töiden ohessa, omassa työympäristössään. Mikäli opiskelijan työpaikalla ei ole mahdollista suorittaa kaikkia näyttötöitä, järjestetään erillisiä näyttötyöpäiviä, joihin opiskelija voi osallistua.
Koulutus ei keskity pelkästään oppilaan osaamiseen, vaan se tarjoaa myös arvokasta tukea korjaamolle. Koulutuksia toteuttavat yritykset tarjoavat useimmiten koulutukseen osallistuville korjaamoille mahdollisuuden hankkia asianmukaiset työkalut ja suojavälineet, jotka ovat välttämättömiä hybridi- ja sähköajoneuvojen turvallisessa huollossa.
Monet koulutusten järjestäjät tarjoavat lisäksi apua korjaamon laitehankintojen sopeuttamiseen sekä teknistä tukea laitteiden käyttäjille. Tämä tekee oppisopimuskoulutuksesta kokonaisvaltaisen paketin, joka huomioi niin yksittäisen ammattilaisen kuin koko korjaamonkin kehitystarpeet.
Uusia liiketoimintamahdollisuuksia ilman lisärekrytointeja
Hybridi- ja sähköautojen määrän kasvu tarjoaa valtavia liiketoimintamahdollisuuksia korjaamoille, jotka ovat valmiita panostamaan henkilöstönsä osaamisen kehittämiseen. Kun sähkö- ja hybridiajoneuvoja tulee huollettavaksi entistä enemmän, on korjaamon etu, että työntekijöiden joukossa on aiheeseen perehtynyttä henkilökuntaa.
Oppisopimuskoulutus on monessa mielessä kätevä ratkaisu osaavan henkilökunnan haalimiseen. Koulutusta suoritetaan pitkälti työn ohessa, omalla työpaikalla, joten opiskelija pystyy hoitamaan myös tavanomaisia työtehtäviään korjaamolla. Toinen oleellinen etu on välttyminen lisärekrytoinneilta. Kun koulutetaan jo hyväksi todettua, olemassa olevaa henkilökuntaa, vältytään aikaavieviltä rekrytointiprosesseilta sekä uuden työntekijän perehdyttämiseltä.
Muistetaan myös, että lisäkoulutusmahdollisuuksilla ja uusilla haasteilla on yleensä positiivinen vaikutus työntekijöiden motivaatioon ja viihtymiseen.
Lisätietoja Kahan tarjoamista koulutusmahdollisuuksista antaa:
Eero Kesälahti, koulutuspäällikkö
koulutuskeskus@kaha.fi
09 615 68405